آب شیرین کن
فرآيند اسمز معكوس مناسب ترين روش برای تهيه آب شيرين و قابل شرب از آب های شور مي باشد . روند كلی تكنولوژی تصفيه آب در دنيا ، نشان از تقاضای روز افزون به دستگاه های اسمز معكــوس در مقياس های بزرگ صنعتی و كوچک خانگی است عملكرد مطمئن ، بهــره برداری آسان و كاركــــرد اقتصادی از دلايل پيشرفت و موفقيت تكنولوژی اسمز معكوس می باشد .اساس فرايند اسمز معكـوس ، خالص سازی آب های شور از طريق جداسازی املاح و نمک های محلول توســـط غشا نيمــــه تراوا Membrane می باشد . ساختار غشا ممبران به گونه ايست كه فقط ملكول های آب قادر به عبور از آن می باشند . به طوريكه اين سيستم قادر است بيش از 98 درصد از ناخالصی ها از جمله نمــک های محلول را از آب جداسازی نمايد .تجهيزات اصلی و متعلقات دستگاه آب شيرين كن شامل سيستم پيش تصفيه ، ميكروفيلترها ، ممبران های حذف املاح شور ، پمپ فشار قوی از نوع طبقاتی استنلس استيل ، تجهيزات كنترل و اندازه گيری دبی و فشار ، سيستم تزريق مواد ضدرسوب ، تابلوی برق ، لولــــه های ارتباطی ، مخزن ذخيره و تجهیزات ضدعفونی كننده آب خروجی می باشد ، كه در مجموعه ای واحد به صورت پكيج آماده بهره برداری عرضه ميگردد .
موارد کاربرد دستگاههای آب شیرین کن عبارت است از :
- تهیه آب آشامیدنی سالم و گوارا از آب های شور و نیمه شور
- تولید آب جهت بسته بندی و نوشابه سازی
- تهیه آب مصرفی صنایع غذایی ، داروسازی ، آبکاری ، چاپ و الکترونیک
- تهیه آب مورد نیاز دستگاه های حساس صنعتی
- تولید آب مصرفی گل خانه ها ، گاوداری ها و مرغداری ها
مروزه تصفیه آب چه به عنوان آب آشامیدنی و چه برای استفاده صنعتی ، از اهمیت خاصی برخوردار است. در کاربردهای صنعتی عدم تصفیه مناسب و صحیح آب، دستگاها و تجهیزات را متحمل خسارت زیاد کرده و روند عملیات واحد را با مشکل مواجه خواهد ساخت.
دردهه پیش روشهای تصفیه آب شامل تقطیر، الکترودیالیز و رزین بودند و روش تصفیه آب و موسوم به اسمز معکوس قبل از اینکه در دهه اخیر در مقیاس صنعت به کار گرفته شود تنها برای تصفیه آب آشامیدنی و یا استفاده در آزمایشگاها مورد استفاده قرار می گرفت.
اسمز معکوس یک تکنولوژی است که تقریبا در هر صنعتی که احتیاج به تفکیک مواد حل شده از حلال باشد (معمولا حلال آب است) عمومیت پیدا کرده است. متداولترین مورد استتفاده RO در تهیه آب خالص است. در صنعت، جهت تهیه آب DM و تصفیه فاضلاب بهداشتی استاده زیادی از RO میشود. فرایند RO در تهیه آب آشایدنی از طریق نمک زدایی آب دریا و حتی بهبود مزه آب از طریق حذف آلودگیهای مضر، مورد استفاده قرار میگیرد.
اسمز معکوس، یکی از روشهای اساسی تصفیه آب است که در ساخت نیمه هادیها، تجهیزات پزشکی و صنایع دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین آب خالص تهیه شده با استفاده از این روش در عمل دیالیز و نیروگاها مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از RO در مصارف خانگی (حتی در آشپزخانه و سرویس بهداشتی) عمومیت پیدا کرده است. در این کاربرد و بسیاری از کاربردهای دیگر، در سیستم RO از فیلترهای که دارای منافذ بی نهایت ریز هستند استفاده میشود باید باور کرد که قطر این منافذ از0.0001 میکرون کوچکتر است.
موفقیت تکنولوژی سیستم اسمز معکوس، مرهون دلایل اقتصادی و سادگی بهره برداری از آ ن است. هزینه خرید این سیستم در مقایسه با سایر تکنولوژیهایتصفیه آب نسبتا ارزان است. اسمزمعکوس نه مانند سیستم تقطیر به تغییر فاز شدید انرژی دارد و نه مانند بسترههای تعویض یونی احتیاج به حجم زیاد اسید و سود (جهت احیای بسترهای تعویض یونی) دارد.
در فرایند RO، از یک پمپ و غشاهای نیمه تراوا استفاده میشود. پمپ نیروی رانش را مهیا میکند. غشای نیمه تراوآبین آب ومواد حل شده، تمایل دارد که آب را از خود عبور دهد، بنابراین اکثر ماده حل شده در پشت غشا باقی میماند و این کار موجب تغلیظ جریان در پشت غشا میشود.
فرایند اسمز معکوس مانند فیلتراسیون نیست. در فیلتراسیون حذف ذرات ریز به واسطه اندازه آنها صورت میگیرد. در عمل فیلتراسیون، حذف ذرات به دلیل بزرگی آنها است و در نتیجه، ذرات نمیتوانند از میان منافذ فیلتر عبور کنند. مکانیسم اسمز معکوس با فیلتراسیون تفاوت دارد به طوری که در غشاهای RO سوراخهای فیزیکی وجود ندارد و آب با ایجاد پیوند با شاخهای پلیمر از میان غشا عبور میکند.
همچنین غشاهای RO قادر به حذف ذرات معلقی است که به هیچ نحو قادر به عبور از ممبران نیستند مگر اینکه غشا دچار آسیب دیدگی مکانیکی شده باشند.
سیستم های تصفیه آب صنعتی
روش اسمز معکوس (Reverse Osmosis) :
روش اسمز معکوس (Reverse Osmosis) یکی از بهترین روشها به منظور کاهش میزان املاح آب بهشمار میرود. سیستمهایی که بر این اساس عمل میکنند را اصطلاحا RO مینامند. انتخاب و طراحی سیستمهای RO مبتنی بر میزان نمکهای محلول در آب و هدایت الکتریکی آب خام و همچنین مشخصات مطلوب کاربر برای آب تولید شده دارد. شرکت بهساز آب سعی در تامین سیستمهای RO با استفاده از بهترین تجهیزات و قطعات را دارد.
مشکلات موجود در آب به سه دسته کلی تقسیم می شوند :
• مشکلات آب از نظر فیزیکی ( کدورت، ذرات معلق حل نشدنی و گل و لای و….)
• مشکلات شیمیایی آب ( میزان بالای نمک های محلول در آب و مشکلات ناشی از آن، طعم، رنگ و بوی بد آب و ….. )
• مشکلات میکروبی آب ( آلودگی آب از نظر وجود میکروارگانیسم ها )
برای حذف ذرات معلق و سایر اختلالات فیزیکی آب از صافیها و جداکننده ها استفاده میکنند. به منظور حذف میکرو ارگانیسمها از روشهایی فیزیکی (نور فرابنفش و … ) و یا شیمیایی (تزریق کلر، تزریق ازن و ….) می توان بهرهبرد. روش های متفاوتی برای حل مشکلات شیمیایی آب نیز وجود دارد که مبتنی بر نوع مشکل و نوع بهرهبرداری و مصرف مورد نظر ارایه میشوند. برای کاهش نمکهای محلول در آب که موجب ایجاد سختی بالا در آب شده و در نهایت موجب بروز پدیده رسوب گذاری و یا حتی غیر قابل مصرف بودن آب برای شرب یا سایر مصارف صنعتی می شوند نیز روشهای متفاوتی نظیر تقطیر ، اسمز معکوس (Reverse Osmosis) ،دی یونایزر و …. وجود دارد.
بهترین روش برای کاهش نمکها استفاده از روش اسمز معکوس است. سایر روش ها از نظر کارآیی و هزینه های نگهداری، مصرف انرژی، نیازمندی به هزینه نگهداری و خطرات موجود برای اپراتور در مرتبه بسیار پایین تری نسبت به این روش قرار می گیرند.
برای مثال استفاده از روش تقطیر مستلزم مصرف انرژی بالا و هزینه های راهبری بالا برای مصرفکننده (نظیر شستشوی دایم الکترودها با اسیدها و دیاسکیلرها) و انبارش مواد شیمیایی میباشد. سیستم های دییونایزر نیز نیازمند هزینه راهبری بالا و خرید دایم مواد شیمیایی (اسید و قلیا) میباشد که این مهم علاوه بر هزینه های جنبی حمل و نقل و انبار، خطرات بسیاری برای کاربر دارد.
در سیستم آب شیرین کن به روش اسمز معکوس، آب پس از عبور از پیشتصفیه های مناسب (به طور معمول: فیلتر شنی، کربن اکتیو، سختی گیر و فیلترهای کارتریج های میکرونی) وارد پمپ فشار بالا شده و وارد ممبران ها میشوند. نمکهای محلول در آب قادر به عبور از لایه های ممبران نیستند و با بخشی از آب ورودی به ممبران به محیط دفع میشود. برای کنترل رسوب گذاری بر روی صفحه ممبرانها می توان از مواد ضد رسوب استفاده کرد که در این صورت نیازی به استفاده از ستون های سختی گیر در پیش تصفیه نمی باشد.
تجهیزات کلی یک دستگاه آب شیرین کن به قرار زیر می باشد:
• پیش تصفیه: فیلتر شنی، ستون کربن اکتیو،سختی گیر یا سیستم تزریق آنتی اسکالانت و فیلتر کارتریج میکرونی
• پمپ فشار بالا(به منظور تامین فشار آب ورودی به ممبران ها)
• ممبران
• محفظه تحت فشار (perssure vessel)
• فلومتر ( برای سنجش فشار آب تولید شده و پساب )
• مانومتر ( به منظور سنشجش فشار آب در نقاط مختلف سیستم )
• سوییچ کنترل فشار ( به منظور حفاظت از پمپ )
• شیر برقی (قطع یا وصل جریان آب )
• سیستم های اندازه گیری میزان TDS، EC، PH و …
• تابلو برق و سیستم های کنترل
• سیستم های شستشوی ممبران ها (CIP)
بدیهی است کیفیت تجهیزات فوق به انضمام طراحی درست سیستم از نظر انتخاب مناسب پمپ، آرایش ممبران ها و نوع ممبران ها در افزایش طول عمر مفید دستگاه تاثیر قابل توجهی داشته و در کیفیت آب تولید شده نقش مهمی دارد.
مزایای سیستم RO:
• این فرایند عوامل بیولوژیکی و کلوئیدی را بیش از ۹۸ درصد از آب جدا می کند.
• سلول های میکروبی را از خود عبور نمی دهد.
• این فرایند بیشتر مواد آلی را تا حد ۹۷ درصد جدا می کند.
• سیستم پیوسته و مداوم با قابلیت دریافت ورودی آب خام با TDS بالا
• مصرف انرژی پایین نسبت به سایر روش ها و سادگی در فرایند برای اپراتور
• پایین بودن هزینه نصب و راه اندازی سیستم
سیستم تصفیه آب آشامیدنی و صنعتی
شرکت مهندسی آسیکو به دلیل نیاز روز افزون صنایع و جمعیت انسانی به آب با کیفیت مناسب، اقدام به طراحی و ساخت پکیج ها و سیستم های تصفیه آب آشامیدنی نموده است. فرآیندهای تصفیه آب، بسته به کیفیت آب خام و همچنین کیفیت آب تصفیه شده مورد نظر طراحی و ساخته می شود.
این فرآیندها شامل موارد زیر می باشد:
اسمز معکوس (RO)
تبادل یون (Ione Exchange)
انعقاد، لخته سازی و ته نشینی
الکترولیز
شرح فرآیند اسمز معکوس
اسمز معکوس یک فرآیند فیزیکی جداسازی است که در این فرآیند، جریان آب خام به دو جریان آب محصول و جریان آب تغلیظ شده تقسیم میشود. به جریان غلیظتر، آب شور و یا دورریز هم گفته میشود. در این فرآیند، آب خام (تصفیه نشده) توسط پمپ به داخل محفظهای که دارای غشای نیمهتراوا (ممبران) میباشد، رانده میشود چون تقریبا فقط آب خالص میتواند از غشا عبور کند. به این ترتیب آب تقریبا خالص در یک طرف غشا و آب تغلیظ شده از ناخالصیها در طرف دیگر خواهیم داشت. غشای اسمز معکوس را نیمهتراوا مینامند چون غشا همچون یک فیلتر عمل میکند. به گونهای که مولکولهای حلال از آن عبور کرده ولی مولکولهای ناخالصی قادر به عبور از غشا نیستند. بنابراین غشا برای مولکولهای حلال، تراوا و برای مولکولهای ناخالصی، ناتراوا میباشد. غشای مناسب برای اسمز معکوس باید ویژگیهای خاصی داشته باشد. مثلا در برابر حمله مواد شیمیایی یا بیولوژیکی مقاوم بوده و قدرت تحمل فشار اعمال شده را داشته باشد و از همه مهمتر در برابر تغییرات pH مقاوم باشد.
روش اسمز معکوس می تواند کل مواد جامد محلول در آب را تا بیش از نود و نه درصد کاهش دهد. در عمل حذف تا نود و پنج درصد معمول است. حذف باکتری، ویروس و میکروب های دیگر صد در صد است. اما در عمل به دلیل آب بندی نشدن بخش های مختلف ممکن است، مقداری از این مواد در آب تصفیه شده دیده شوند.
هر جا که حذف مواد آلی اهیمت حیاتی داشته باشد (مثل پزشکی، داروسازی و صنایع الکترونیک) روش اسمز معکوس می تواند روش مناسبی باشد، با این مزیت که هم نسبت به سایر روس ها اقتصادی تر است و هم سرعت کار با این روش بالا است. امروزه اسمز معکوس اقتصادی ترین روش برای تهیه آب آشامیدنی از آب های نیمه شور است.
دستگاه های اسمز معکوس برای مصارف صنعتی، نیازمند طراحی و آنالیز فنی هستند که توسط گروه فنی و مهندسی انجام می گردد. این دستگاه ها برای شیرین سازی آب دریا، آب های لب شور و آب های سطحی و ... طراحی می گردند و بر اساس کیفیت آب ورودی نیازمند مراحل پیش تصفیه می باشند. این دستگاه ها تا 2500 مترمکعب در شبانه روز قابل طراحی می باشند. برای دستیابی به ظرفیت های بالاتر می توان از چند دستگاه به طور هم زمان استفاده نمود.
بخش های اصلی دستگاه RO صنعتی
1- بخش پیش تصفیه
بخش پیش تصفیه بر حسب کاربرد دستگاه و آنالیز آب ورودی شامل قسمت های زیر است:
- فیلترهای شنی : جنس مخازن بر حسب کاربرد دستگاه و فشار عملیاتی از نوع استیل و یا فایبرگلاس (FRP) انتخاب می شود.
- فیلتر کربن فعال: با مخازن استیل و فایبرگلاس قابل طراحی است. - فیلترهای میکرونی: از جنس PP و با محفظه PVC یا استیل به کار می روند.
2- تزریق مواد شیمیایی
- تزریق ضد رسوب
- سود
- اسید
3- بخش اصلی تصفیه
- پمپ فشار قوی از جنس استیل
- غشاء RO (ممبران)
- محفظه تحت فشار از جنس استنلس استیل یا FRP
4- سیستم شستشوی دوره ای (C.I.P)
- پمپ های سانتریفیوژز شستشوی اسیدی و بازی
- مخازن پلی اتیلن
5- بخش کنترل الکترونیکی
- شیر کنترل
- فشارسنج
- جریان سنج
- کنترل کننده فشار بالا و پایین
- TDS متر
- pH متر
- غلظت سنج
- کنترل اتوماتیک PLC
6- شاسی و لوله کشی
شاسی از جنس استنلس استیل و یا کربن استیل پوشیده شده با رنگ اپوکسی.
لوله کشی فشار قوی از جنس استنلس استیل و فشار ضعیف از جنس UPVC.
موارد کاربرد سیستم اسمز معکوس (RO)
- تهیه آب آشامیدنی سالم و گوارا از آبهای شور و نیمه شور
- تولید آب جهت بسته بندی و نوشابه سازی
- تهیه آب مصرفی صنایع غذایی، داروسازی، چاپ و الکترونیک
- تولید آب مصرفی گلخانه ها، گاوداری ها و مرغداری ها
شرکت شیمیایی بوعلی سینا سازنده دستگاههای آب شیرین کن ( RO )
021-88748404،88502389 ،09121443677 ،09123213657
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید